Page Control Windows kliens dokumentáció

A Page Control Windows kliens feladata használati és hibakezeléssel kapcsolatos információk összegyűjtése a hálózatra kapcsolt MFP eszközökről, és azok továbbítása a Page Control szerver felé, illetve az “Offline kliens” esetén MFP adatok gyűjtése és tárolása helyben.

Rövid telepítési és konfigurációs összefoglaló

A klienst egy olyan Windows-t futtató számítógépre telepítsük, ami a felügyeletbe kapcsolni kívánt MFP eszközökkel azonos hálózaton van, valamint a lehető legtöbb időt van bekapcsolva naponta.

 1. Töltsük le és futtassuk a Windows verziójának megfelelő telepítőcsomagot (Rendszergazdai jogosultság szükséges)
 2. Az értesíti területen - óra melletti Page Control ikon képe ikonra duplán, vagy jobb gombbal kattintva indítsuk el a kezelő felületet. (Amennyiben nem fut a kliens, a Start menüből futtatható)
 3. A Beállítások fülön töltsük ki és mentsük a beállításokat! (jelszó - egyedi supporttól kapott, telephely, szükség esetén teszteljük a Proxy beállításokat)
  • Proxy beállítások - Ez Offline kliens esetén nem szükséges
  • Az MFP eszközök automatikus felderítésének a lehetőségéhez, adjunk meg a hálózatunkra jellemző broadcast címet, vagy IP tartományt.
 4. A beállítások Mentése után próbáljuk ki, hogy tud-e felvenni gépeket a kliens - Felderítés kézi futtatása gomb
 5. Ha a várakozás után a nem található új eszköz üzenetet kapjuk, próbálkozzunk más broadcast vagy IP tartomány beállítással. Lásd
 6. Kis számú eszköz kézzel is felvehető gyorsan egyesével, az “Eszköz hozzáadása” panel használatával

Rendszerkövetelmények

 • A megfigyelni kívánt MFP eszközök hálózatát, valamint a Page Control szervert (felhős verzió esetén: internet) elérő számítógép (- Ez Offline kliens esetén nem szükséges)
 • Microsoft Windows 7 vagy újabb Windows operációs rendszer
  • A Windows alapkövetelményeinek megfelelően: 1 gigahertz (GHz) vagy gyorsabb 32-bites (x86) vagy 64-bites (x64) processzor, 2 GB RAM
 • .NET 4.6 keretrendszer (ez Windows 10-en megtalálható, Windows 7-re a Page Control megfelelő telepítője az első futtatáskor letölti)
 • A Page Control kliens részére: 100 MB szabad hely

Kiadások

Dátum Verzió Változás
2017.11.10. 1.0 Első kiadás
2017.12.08. 1.1 Hibajavítások
További Kyocera, EPSON, Brother eszközök kompatibilitási kiegészítése
2018.01.10. 1.2 SNMP Dump implementálása
2018.01.22. 1.3 IP tartomány alapú eszköz felderítés implementálása
2018.02.21. 1.4 IP tartományok kezelése
Kliens licensz példányszám alapú használata
2018.03.08. 1.4.1 Hibajavítás
2018.04.12. 1.4.2 Eszközkompatibilitási frissítés
2018.04.12. 1.4.3 Eszköz törlési lehetőség
2018.05.22. 1.5 Page Control Helper Service
Hibajavítások
2018.06.22. 1.5.1 Proxy beállítás
Broadcast cím segéd
2018.07.19. 1.5.2 Szótár frissítés
Hibajavítás
2018.08.10. 1.6 Page Control Windows Service
2018.09.18. 1.6.1 Hibajavítás
2018.09.25. 1.6.2 Hibajavítás
2018.11.07. 1.7 Gépek hibalistájának jelentése a szerver felé
2018.11.12. 1.7.1 Hibajavítás
2018.11.19. 1.7.2 fullDump
2019.03.27. 1.7.4 Hibajavítások, szerver funkciókkal való kompatibilitás
2019.10.18. 1.8.0 Licensz kijelzése, Windows Service státusz kijelzése, párhuzamos adatbegyűjtés, asztali értesítések
2019.10.24. 1.8.1 Hibajavítás
2019.11.27. 1.8.2 Hibajavítás, Optimalizáció
2019.11.29. 1.8.3 Hibajavítás, Optimalizáció
2019.12.06. 1.8.4 Hibajavítás, Optimalizáció
2020.02.07. 1.8.6 Hibajavítás
2020.03.24. 1.8.7 API kompatibilitás, Proxy
2020.04.09. 1.8.8 Hostname info
2020.05.20. 1.8.9 Snmptimeout eszköz hiba info, hibajavítás
2021.01.29. 1.9 Offline kliens
2022.01.26. 1.9.6 Eszköz törlése szerver hívás
2023.03.21. 1.9.7 Offline frissítés
2023.04.04. 1.9.8 Offline frissítés

Telepítés, újratelepítés, frissítés

A Page Control Windows kliens telepítése a PageControlSetup.msi vagy PageControlInstaller.exe (letöltések) fájl futtatásával történik.
A PageControlInstaller.exe egy olyan telepítőcsomag, ami automatikusan letölti és feltelepíti a Page Control telepítő futtatása közben a Microsoft .NET 4.6 keretrendszerét, amennyiben az hiányzik az operációs rendszerből.

A Page Control nyomtató és más MFP eszköz felügyeleti funkciója miatt egy olyan Windows operációs rendszert futtató számítógépre telepítsük, amely az eszközökkel azonos hálózaton található, és napi szinten a lehető legtöbbet üzemel. Erre a felügyeleti rendszer riport lekérdező funkciói miatt van szükség.
Az 1.6-os verziótól kezdve a Page Control Windows kliens egyes részei Windows Szolgáltatásként működnek. Így a Page Control futtatható Windows Szerver környezetben is.

Mivel a program megfelelő működéséhez az szükséges, hogy a Windows indulásakor automatikusan induljon, ezért a telepítéshez rendszergazdai jogosultság kell.

-A program futásához a .NET 4.6 Framework is szükséges. Ha telepítő (PageControlInstaller.exe) ezt nem érzékeli a rendszeren telepítve, akkor felajánlja, hogy letölti a keretrendszer telepítőjét. Az igen-re kattintva az alapértelemezett böngészőn keresztül letölti a szükséges telepítő csomagot.

 1. A telepítő végig vezet a telepítési folyamaton, eközben megváltoztatható pl. a telepítési hely.

 2. Telepítés után a telepítő automatikusan elindítja a Page Control alkalmazást. Ha a program megfelelően elindult, megjelenik a következő ikon az óra mellett a tálcán: Page Control ikon képe

-Az 1.5 verziótól kezdődően a Page Control telepítője egy háttérben futó Windows Szolgáltatást is telepít, ami a kliens automatikus frissítését végzi a Page Control szerverről.

Frissítés közbeni hibaüzenet

 • Amennyiben az alábbi képen látható hibaüzenetet kapjuk frissítés közben, nem lett kikapcsolva a már telepített kliens. Lépjünk ki a programból, és kattintsunk a Try Again / Újra gombra.

Figyelem: 1.4.3-ról 1.5-ös kliens frissítésnél előfordulhat, hogy úgy tűnik, be lett zárva a program, de a háttérben nyitva marad. Ezért ilyen a Feladatkezelőből célszerű bezárni. Ctrl+Shift+Esc , majd PageControl.exe befejezése. Kilépés: jobb kattintás az értesítési területen lévő Page Control ikon képe ikonra, majd a Kilépés menüpont választása.

Hibaüzenet képe

A hibaüzenet megoldásához zárjuk be a futó Page Control alkalmazást. (Jobb kattintás a Page Control ikon képe ikonra, majd Kilépés vagy amennyiben ott nem található egyéb hiba miatt, a Feladatkezelőt nyissuk meg (Ctrl+Shift+Esc) és zárjuk be onnan a PageControl.exe-t. )

Hibaüzenet képe

A hibaüzenet megoldásához zárjuk be a futó Page Control alkalmazást. Nyissuk meg a Feladatkezelőt (Ctrl+Shift+Esc) és zárjuk be onnan a PageControl.exe-t. )

Megjegyzés

Amennyiben a support teljes újratelepítést kér - vagy legelőről szeretnénk kezdeni a Windows kliens használatát, konfigurálását, manuális le kell törölni a helyi adatbázist. Ez 1.4.1 verzió előtti kliensnél a C:\Users\[Felhasználónév]\AppData\Roaming mappában, 1.4.1 verziótól a C:\ProgramData\Rendes\ mappában snmpLocal.db néven található. A beállítások a ´user.config´ fájl törlésével kezdhetők előlről.

Windows Intézőn keresztül történő törléséhez láthatóvá kell tenni a rejtett fájlokat, hogy az AppData mappát elérjük. Ezt a nézet fülön (is) be lehet állítani.

Proxy beállítások

A Windows kliens 1.5.1-es kiadásától lehetőség van felhasználói azonosítást is igénylő proxy szerveren keresztül csatlakozni a Page Control szerverre.

 • A kliens proxyval való működésének beállításához nyissuk meg a programot a tálcán az értesítési területen megjelenő Page Control ikon képe ikonjára kattintva, majd válasszuk a Beállítások fület.
 • A Proxy beállítások párbeszédablak a Proxy beállítások gomb megnyomásával érhető el. Kétféle módon használható proxyval a kliens:

  • A Windows Proxy beállítások használatával. Ez az ajánlott működési mód. Ha még nincs konfigurálva a proxy szerver használata az operációs rendszerben, akkor tegyük ezt meg. Ezen beállítást használva a kliens a Windows “Internet beállítások” pontjában beállított proxy címét használja. (Ez a Vezérlőpultból vagy Internet Explorerből érhető el, majd Kapcsolatok fül, LAN beállítások gomb).
   Ha egyszerű - felhasználónevet és jelszót igénylő - autentikációt kér a szerver, akkor mentsük a belépési adatokat az Internet Explorer, vagy Edge böngészővel. Ilyenkor a Page Control Windows kliens a Windows Hitelesítőadat-kezelőjéből olvassa ki a szükséges belépési adatokat.
   Vállalati Active Directory belépés használata esetén nincs szükség a belépési adatok mentésére - a böngészők sem fogják ezt felajánlani.

  • Egyedi proxy szerver beállítások is megadhatók a Windows kliensnek a Proxy beállítások párbeszédablakban. Az itt megadott felhasználónév, jelszó páros a Windows Hitelesítőadat-kezelőjében kerül tárolásra.
   Figyelem: A proxy cím megadásánál a portot is címhez kell írni, a következő formátumban: example.com:8080

  • A megfelelő proxy beállítások megadása után teszteljük le annak működését a párbeszédablak “Proxy beállítások mentése és tesztje” linkjére kattintva.

Megjegyzés

Amennyiben az operációs rendszerben használt más programok, pl. az Internet Explorer, vagy az Edge böngészőn keresztül elérhető a Page Control szerver (https://api.pagecontrol.hu), viszont a Proxy beállítások tesztje nem ezt mutatja, vegye fel a kapcsolatot a supporttal.

Beállítások, eszközök felderítése

A kliens működésének beállításához nyissuk meg a programot a tálcán az értesítési területen megjelenő Page Control ikon képe ikonjára kattintva.

Figyelem!

A Beállítások csak a Mentés gombra kattintva lesznek tárolva, és csak ekkor lépnek érvénybe.

Beállítások fül

A Page Control Windows kliens beállítások füle (Elérés: Jobb kattintás a Page Control ikon képe ikonra, majd Beállítások)

Eszközök automatikus felderítésének módjai

A kliens a megfelelő beállításokat alkalmazva automatikusan felderíti a hálózaton jelen lévő monitorozható MFP eszközöket.

 • Az automatikus felderítés háttérben futó szolgáltatásként beállított időintervallumonként fut, de ez a funkció ki is kapcsolható.
 • A hálózati felderítés a “Felderítés kézi futtatása” gomb használatával bármikor azonnal futtatható.

  A hálózati felderítés kétféle módja:

  • broadcast címre küldött üzenetekkel.
   • Ekkor a kliens erre a címre küld egy broadcast üzenetet, és a hálózati eszközök erre válaszként felfedik címüket.
   • A broadcast címre a felderíteni kívánt hálózaton lévő nyomtatók IP címéből is lehet következtetni. Tehát például ha 192.168.1.14 címen van egy fénymásoló, akkor érdemes próbálkozni a 192.168.1.255-ös broadcast címmel.
   • 1.5.1-es kliens verziótól kezdve lehetőség van a kliens beállításainak a Broadcast-cím lekérését választani. Ekkor a Windows beállításai alapján próbálja meg a kliens kiszámítani az adott hálózati tartományra vonatkozó broadcast címet. Azonban ez a lehetőség nem mindig működik, valamint ha a javasolt címen a Felderítés kézi futtatásást választva nem talál gépeket, érdemes más broadcast címeket is kipróbálni.
  • IP tartomány(ok) végig olvasásával.
   • Ehhez válasszuk a megfelelő rádiógombot, és adjuk meg a leolvasni kívánt IP tartományokat és/vagy IP címeket az IP tartományok kezelése párbeszéd-ablakban.
   • Az IP tartományok kezelése gomb megnyomására nyíló ablakban egy listába felvehetők IP tartományok - ehhez adjunk meg a tartomány elején és végén található IP címet.
    • Ha csak egy IP cím mezőt töltünk ki, úgy egyedi IP címek is felvehetők a listába.
    • A listából a megfelelő gombok használatával törölhetők a tartományok/címek.
    • A lista az OK illetve Alkalmaz gomb megnyomásával menthető el.

Megjegyzés

A felderítés gyakorisága a kliens automatikus felderítési funkciójának futását szabályozza. A beállított időtartam után kerül sor az első automatikus felderítésre, így a telepítés tesztjekor érdemes a Felderítés kézi futtatását választani.

Szerver elérés, jelszó

 • A Page Control szerver eléréshez a support által megadott szerver címet vigyük fel. - * Az url megadása Offline kliens esetén nem lehetséges

  • A leggyakrabban használt alap szerver beállítás: https://api.pagecontrol.hu/service.json/
 • A Page Control szerver jelszavához a supporttól kapott klienshez rendelt jelszót írjuk. - A jelszó megadása Offline kliens esetén is szükséges

 • A telephely beállítása a kliens szerveren történő azonosítását segíti. Válasszunk egyértelmű, könnyen azonosítható megnevezést, ami utal a szervezetünkre, cégünkre, és a telephelyre is.

Eszközök kézi felvétele

Ha az automatikus felderítés nem talál meg bizonyos gépeket, kézzel is felvehetők a megfelelő mező használatával.

Offline kliens

1.9-es verziótól a Page Control Windows Kliens tartalmazza az offline módot is. A feltelepített klienst az üzemeltető partner technikusai, illetve a support tudja offline módba kapcsolni. Offline módban a kliens nem csatlakozik az internetre, csak a belső hálózaton keresztül kommunikál az MFP eszközökkel.

Adatok exportja

A kliens offline módú működése közben gyűjtött adatokat havi bontásban lehet kiexportálni. Az elmúlt 3 hónap adatai havi bontásban exportálhatóak ki az “Adatok exportja” gomb használatával. Az eredményül kapott fájl a felhasználó által választott módszerrel küldhető el a szerviz partnernek.

Offline kliens - Beállítások fül

A Page Control Windows kliens beállítások füle - Offline módban (Elérés: Jobb kattintás a Page Control ikon képe ikonra, majd Beállítások)

Adatok exportja

Offline kliens - Adatok exportja

Értesítések, Page Control Windows Service futási információk

 • 1.8-as verziótól kezdve a Page Control Windows Kliens felhasználói felülete asztal értesítéseket jelenít meg a felhasználó részére, ha pl. a Page Control szervert nem tudja elérni a program. -A Page Control Windows Kliens felhasználói felületéről információt kaphatunk a Page Control Windows Service futási állapotáról. Amennyiben fut a szolgáltatás, akkor pedig a soron következő feladatról tájékoztat az állapotsáv.
 • A Page Control Kliens Windows Servicében futó összes feladat állapotáról a Súgó menüpont megnyitásával kaphatunk információt.
Súgó ablak

A Súgó ablak információt ad a Page Control Windows Service-ben futó feladatok állapotáról

Hibaüzenetek

Eszközökkel kapcsolatos hibaüzenetek

IP cím hiba, az eszköz címe nem megfelelő

Ha az Eszközök listájában egy MFP sora piros háttérszínnel jelenik meg, akkor az azt jelzi, hogy az adatok MFP-ről történő bekérésekor a kliens úgy érzékelte, hogy már nem a kliensbe felvett gép található a géphez beállított IP címen.
Ez a hiba abban az esetben jelenhet meg főként, ha a kliensben ki van kapcsolva az eszközök automatikus felderítése.

A hiba megoldásának lehetőségei: - Futtassuk az eszközök felderítését a Beállítások fül, Felderítés kézi futtatása gomb használatával. Ekkor a kliens felveszi az adott címen lévő új eszközt, a korábbi géphez pedig beállítja az új IP címét, ha még megtalálható a hálózaton. - Állítsuk vissza az MFP-n a kliensben megadott IP címet. - Töröljük az eszközt (Kuka gomb) és a Beállítások fülön vegyük fel az új IP címével, vagy vegyük fel az új eszközt az korábbi IP címmel. - Ha el akarjuk kerülni az ilyen hibák előfordulását, aktiváljuk az eszközök automatikus felderítése opciót.

Eszközök fül

A Page Control Windows kliens eszközök füle

Licensszel, jelszóval kapcsolatos hibaüzenetek

Windows kliens engedélyezett példányszámával kapcsolatos hibaüzenetek
A program futásakor, és a kezelő felület megnyitásakor ellenőrzi, hogy a szerver beállításai alapján van e jogosultság a program példányának a bejelentkezésre.

 • A regisztrált kliensek száma elérte a maximumot. Új kliens regisztrációjához töröljön egy korábbit a szerveren, majd nyissa meg újra ezt az ablakot!

Ez a hiba üzenet akkor jelentkezik, ha a Page Control Windows klienst több számítógépről próbálja meg használni, mint az a szerveren engedélyezve lett. Ha a telepítések száma kimerítette az engedélyezett keretet, új kliens példány úgy aktiválható, ha egy korábbi példányt deaktiválnak a szerveren.

 • A kliens ezen példánya deaktiválva lett. Reaktiváláshoz végezze el azt a szerveren, majd nyissa meg újból ezt az ablakot!

Ez a hibaüzenet akkor jelentkezik, ha a szerveren engedélyezett kliens példányszám alapján még aktiválható lenne újabb kliens, viszont olyan gépen próbálja meg futtatni a Page Control klienst, ami korábban deaktiválva lett a szerveren. A szerver megfelelő menüpontjában újra aktiválható a korábban törölt/deaktivált kliens példány.

 • A jelszó nem megfelelő! Ez a kliens már egy másik vezérlőhöz lett regisztrálva!

Ez a hibaüzenet a beállítások mentésekor, a jelszó ellenőrzésekor jelentkezhet. Az adott számítógépen a kliens példánya korábban már regisztrálva lett egy másik Page Control vezérlőhöz. Amennyiben más vezérlőhöz szeretné mégis beállítani a kliens példányát az adott számítógépen, kérje a Page Control support segítségét.

Súgó menüpont

A Page Control súgó menüpontját választva információt kaphatunk a telepített program verziójáról.

A súgó megfelelő internetkapcsolat esetén letöltési linket kínál a Page Control frissítési szerver által felkínált telepítőhöz is.